Petőfi tér 15-16., Gödöllő, 2100

sigmaoptika@gmail.com

+36 28 512 415

A szemüveglencsék felületkezelései

A felületkezelések erősítik a szemüveglencséket, javítják a hatásfokukat.

Karcolásmentes rétegek

Nincs olyan szemüveglencse anyag – még üveg sem -, amely valóban karcálló. Az a lencse azonban, amelynek első és hátsó felszínét egyaránt tiszta, kemény réteggel fednek be, sokkal ellenállóbb lesz a karcolásokkal szemben. Manapság a legtöbb műanyag lencse, beleértve a magas törésmutatójú, a polikarbonát és a hagyományos műanyagokat, rendelkezik karcolásálló felülettel. Mivel esetenként külön meg kell rendelni, bizonyosodjunk meg arról, hogy az optikus tudja, hogy nekünk karcálló lencsére van szükségünk.

UV kezelés

Egy másik lencsekezelő megoldás, ami hasznos, de szabad szemmel nem látható, az
ultraibolya sugárzás ellen védő kezelés. Ahogy mi napernyőt használunk, hogy a nap káros UV sugarait távol tartsuk szemünktől, bőrünktől, ugyanúgy a szemüveglencsék ultraibolya kezelése is blokkolja ezeket a sugárzásokat, hogy ne károsíthassák szemünket. A túlzott UV sugárzás kiváltó oka lehet kataraktáknak, retinális károsodásoknak, szaruhártya sérüléseknek és egyéb szemproblémáknak.

Az UV felületkezelés egyszerű és a legtöbb műanyag szemüveglencsén gyorsan elvégezhető, a lencse kinézetét pedig egyáltalában nem változtatja meg. A polikarbonátból készült lencsék kivételnek számítanak, mivel az anyag minősége miatt nincs szükségük külön UV kezelésre.

Tükröződés mentesítő (antireflex) bevonatok

A lencsén keresztül történő átlátás és a szemüveg kinézetének együttes javítása érdekében használható a tükröződésmentesítő réteg (nevezik AR rétegnek is). Az antireflex rétegek a szemüveglencsén ugyanolyanok, mint a mikroszkópokon és a fényképezőgépeken. Több, a lencsék első és hátsó felületére felvitt fémoxid, vagy fluorid rétegből állnak. A réteges hatás miatt az AR rétegek néha kissé zöldes, kékes, vagy lilás színben játszanak, az egyedi gyártói tervezéstől függően.

Minden réteg fényvisszaverését tudományosan számítják ki. Az eredmény az, hogy a
ragyogás számunkra lecsökken, valamint a zavaró visszatükröződések és a holdudvarok is megszűnnek a fények körül. Ez nagy biztonsági előny például az éjszakai vezetésnél.

Az antireflex rétegek mindemellett a lencsék saját külső és belső visszaverődéseit is
csökkentik kozmetikailag szebb látványt adva. A belső reflexiók gyűrűknek látszanak,
amelyektől a lencse vastagabbnak tűnik. A külső visszaverődések a szemre maszkként ülnek, így amikor valaki ránk néz, a szemünk nem látszik tisztán.
Egy antireflex réteggel viszont a szemüveglencsék vékonyabbnak, vagy szinte nem is létezőknek tűnnek, és szemünk sokkal természetesebbnek látszik.