Petőfi tér 15-16., Gödöllő, 2100

sigmaoptika@gmail.com

+36 28 512 415

Az UV-sugárzás káros hatásai

Az UV által okozott szembetegségek

Napjainkban egyre népszerűbbek a szabadban végzett szabadidős és sport tevékenységek. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a napsugárzás jelentős mennyiségű UV sugárzást is tartalmaz, ami viszont a szem szöveteit károsíthatja. A napfény, egyéb mesterséges UV sugárzás források károsíthatják a szem felszínét (hóvakságot, kúszóhártyát okozva), a szemlencsét (szürkehályog) vagy a retinát (sárgafolt sorvadás vagy például napfogyatkozás miatt vakság).

A szemünket elérhető sugárzásnak két fő típusa van, az UVA és az UVB sugárzás. Az UVA a hosszabb hullámhosszúságú sugárzás, hullámhossza közel van a már szemmel is látható kék fény hullámhosszához. Az UVB sugárzás aktívabb, alacsonyabb hullámhosszúságú sugárzás.

A napfény vagy mesterséges fényforrások megégethetik a szem felszínét, hasonlóképpen, ahogy a nap megégetheti a bőrt.
A veszély nagyobb az olyan környezetben, ahol az UV sugárzás visszavert. Ezeken a helyeken a hóvakság (fotokeratitisz) a legelterjedtebb. Habár eléggé fájdalmas, általában magától meggyógyul 1-2 nap alatt.
Ha a szemet rendszeresen éri sugárzás, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is kialakulhatnak, mint a kúszóhártya.
A szürkehályog (katarakta, a szemlencse elszürkülése) fontos egészségügyi probléma az egész Világon. A szürkehályog felelős a komoly látásromlások mintegy feléért, körülbelül 20millió embert érint. Számos vizsgálat igazolta, hogy kapcsolat van a napfény és a szürkehályog kialakulása közt.
A sárgatest sorvadás (makula degeneratio- az éleslátás helyének időskori károsodása) a fejlett világban az 50 éves kor felett kialakuló vakság főbb okozója. Laboratóriumi vizsgálatok alapján mind az UV, mind a kék sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.

Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és egy pterygium nevű húsos gócot alkot. Ez a lassú folyamat addig tart, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Egyedül műtéti úton távolítható csak el szakember által.

Az UV sugárzás számos szemészeti kórkép kialakulásában játszhat szerepet. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás lassan és fájdalommentesen, szinte észrevétlenül jelenik meg, de végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet.

Mivel a szemlencse elnyeli az UV sugarakat, azok az emberek, akik szürkehályog műtéten estek át, a retina-károsodás fokozott kockázatának vannak kitéve, hacsak operáció során nem ültettek be a szemükbe UV-szűrős műlencsét. Azok pedig, akik a retina valamilyen idült betegségében szenvednek, ideghártyájuk csökkent védőképessége miatt már normális mértéket nem meghaladó sugárzás mellet is veszélyeztetettek.

Egyes gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek közé tartoznak például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók.

A gyermekek, fiatalok különösen veszélyeztetettek, mivel idejük nagy részét a szabadban töltik. Ráadásul az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV sugárzás kiszűrésére, ezért a szem belseje- az ideghártya- még több károsító hatást szenved el. Ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekük rendszeresen viseljen napszemüveget ott ahol erős Uv sugárzásnak vannak kitéve.

Az UV sugárzás káros hatásai

A Világon számos kutatás bizonyítja, hogy az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV sugárzás leégést, tartósan pedig bőrrákot okoz, azt viszont, hogy komoly szemkárosodásokat is okozhat, kevesen tudják. Míg a megkérdezettek 70-80% tisztábban van a bőrünkre ható káros sugárzással, addig a szemünket érő káros UV sugárzásról átlagosan a megkérdezett emberek 5%-a tud.

Különböző védekezési módok álnak rendelkezésünkre bőrünk védelmének érdekében. Széles palettája van a különböző naptejeknek, napkrémeknek. Napernyővel, napellenzőkkel is védhetjük magunkat. Az UVB sugárzás, a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, jobb esetben is a bőr korai ráncosodása, elöregedése lehet a következménye. Az UV sugárzás az immunredszerre is káros hatással van, gyengíti a szervezet védekezőképességét. Az UVC sugárzást teljesen elnyeli az ózonréteg, ezért azzal csak az űrbe kilépő emberek, és eszközök védelmének tervezésekor kell számolni.

Az ultraibolya fény a növényeknél terméscsökkenést idéz elő, és súlyosan veszélyezteti az élővilág egyensúlyát azzal is, hogy az apró tengeri élőlények számának csökkenését, ezáltal a tápláléklánc első, alapvető láncszemének gyengülését okozza.

A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem huzamosabb idő után alakul ki. Az, hogy mennyire káros a sugárzás rengeteg tényező befolyásolhatja. Fontos figyelembe venni a visszatükröződő UV energiát. Például jelentősen több UV sugárzás tükröződik vissza a hóról, mint a fűről. A szabadban történő sportoláskor, ha napellenzőt viselünk csak, jóval kevesebb UV sugárzás éri a szemet, mint például sízés közben. A hó nagyon erősen tükröz. Síeléskor a magassági hatásokat is figyelembe kell venni. Minden 300 méter magasságemelkedéssel az UV sugárzás erőssége 5%-kal nő.

Szemünk védelmével kapcsolatosan tehát elengedhetetlen a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg kiválasztása. Mindig megbízható helyen vásároljunk napszemüveget, és lehetőleg ellenőriztessük szakemberrel.